Rektorn: ”Alla har svårt att rekrytera”

Uppdaterad
Publicerad

Varje månad ska 60 nyanlända elever ut till grundskola i Norrköping. Det gör att den redan ansträngda bristen på lärare blir mer akut.

Enligt Peter Kälvehed, rektor på skolan Söderporten i Norrköping, har han brist på lärare i engelska, svenska, matte och i praktiska ämnen som slöjd och idrott.

– Det är brist i alla ämnen och alla skolor har svårt att rektytera. Speciellt efter den här sommaren. Det pratade vi om på vår senaste rektorsträff, säger han.

#flykt

”Vi måste ut och värva”

Han berättar att rekorerna på olika skolor försöker hjälpas åt och tipsa varandra när en bra och behörig lärare dyker upp, men att det är svårt.

– Kommunen måste nog se över hur vi ska göra med det här. Trenden är ju att läraryrket inte är så statusbetingat längre. Vi kanske måste ut och värva som man gör på privata firmor. Något måste vi i alla fall göra för att göra yrket mer attraktivt igen, säger han.

Kringgå skollagen

Läget har blivit så ansträngt i flera kommuner runt om i landet att Sveriges Kommuner och Landsting nu har gått ut och sagt att skollagen kan behöva kringgås för att lösa problemet.

I framtiden kan exempelvis mer fjärrundervisning bli verklighet tills det att all rekrytering är genomförd. De förespråkar även att man snabbt ska identifiera de asylsökande i landet som är lärarutbildade för att snabbt kunna ge dem lärarlegitimation.

Det är även något som Gert Skärlina, rektor på Mottagningsskolan i Norrköping sett som en lösning.

– Det kommer en hel del lärare och de borde vi se till och utbilda så att de får behövrighet i att undervisa i svenska som andraspråk. På så vis löser vi ju en del av den lärarbrist som uppstår, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet