Rektorn: ”Alla mjölkkor brann inne”

Uppdaterad
Publicerad

Nattens ladugårdsbrand på Naturbruksgymnasiet i Vreta Kloster utanför Linköping drabbar verksamheten hårt. Alla mjölkkor brann inne och skolan måste hålla stängt resten av veckan.

– Ladugården är helt nedbrunnen. Alla våra mjölkkor brann inne. 90 till 100 kor och 30 kalvar, säger Elisabeth Bringer Hallberg, rektor på Vreta Utbildningscentrum.

Övriga djur befann sig i andra byggnader och kan stanna där de är. Ett antal högdräktiga kvigor fanns i en annan ladugård. När deras kalvar fötts kommer det inte finnas mjölk till dem. Kalvarna kommer därför behöva ackorderas ut till andra djurbesättningar på gårdar i närområdet.

Branden i Vreta kloster

Inställd undervisning

Skolan kommer inte att kunna ha någon undervisning under resten av veckan.

– Vi måste skaffa oss en uppfattning om skadorna. Flera lokaler är rökskadade och ventilationer måste hållas avstängda.

– Eleverna som bor här, 160 elever, har fått frukost och skickas nu hem. Vi försöker nu få tag på alla elever som pendlar hit och säga till dem att vända hemåt.

Två av internateleverna kom hem sent och var de första att upptäcka att det brann.

– Ja, de gjorde en riktig hjältebragd. De tog reda på var det brann och hjälpte till med att förhindra brandspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Vreta kloster

Mer i ämnet