Ingrid Krainer och Annica Andersson, använder redan munskydd när de reser med kollektivtrafiken. Foto: SVT

Resenärerna om munskydd: ”Känns säkrare – för alla”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon torsdag införs Folkhälsomyndighetens råd om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Vid Norrköpings tågstation är det redan nu många resenärer som bär munskydd.

SVT Nyheter Öst pratade med resenärerna om hur de ser på de nya rekommendationerna. Hör dem i klippet ovan. Mattias Näsström, Östgötatrafikens trafikoperativa chef, berättar att råden till en början var lite oklara.

– Ja det har varit lite otydligt från början, när det kom. Vi fick ingen förvarning innan. Det kom på presskonferensen så det har varit en del saker och följdfrågor att följa upp. Men nu tycker vi att vi har fått ordning på detta, säger han.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Upp till resenären

Det är upp till resenären själv att ha munskydd, men för dem som saknar eget finns möjlighet att hämta ut, berättar han.

– Vi har en möjlighet. Man kan hämta enstaka munskydd på kundcenter i Linköping och Norrköping. Men det gäller bara om man inte har kunnat skaffa ett på något annat sätt och man får bara ett i taget, säger Mattias Näsström.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef Östgötatrafiken. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet