Anna-Karin Thorstensson, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Öst. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Även journalistiken begränsas av hemliga uppgifter om skolor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 september är det stopp för föräldrar och andra att jämföra olika skolors lärarkompetens, lärartäthet och betygsresultat med mera. Efter en dom i Kammarrätten lämnar Skolverket inte längre ut den statistiken och det här påverkar även journalistiken.

På SVT Nyheter Öst har vi under de senaste åren genomfört ett antal granskningar och jämförelser som bygger på statistiken från Skolverket. Här finns hela bakgrunden till beslutet. Rapportering som alltså inte längre går att göra efter den första september.

– I flera granskningar har vi kunnat jämföra skolor tack vare den offentliga statistiken. Det är givetvis viktigt att följa hur skattemedel används och att alla elever får den undervisning som de har rätt till. Principen om att uppgifter hos myndigheter ska vara offentliga är viktig, men är i första hand inte till för oss i media utan för allmänheten, säger SVT Nyheter Östs ansvarige utgivare Anna-Karin Thorstensson.

Nedläggning eller vändning – jämförelse av kunskapsresultat

I somras jämförde vi med hjälp av Skolverkets statistik de invandrartäta skolorna Klingsborg i Norrköping och Skäggetorp i Linköping. Båda har brottats med att elever har låg behörighet till gymnasiet. Men Klingsborgskolan lyckade vända resultaten på ett år, medan man i Linköping istället väljer att lägga ner högstadiet på Skäggetorpsskolan på grund av resultaten.

Lärarbehörigheten i Norrköping låg

När vi 2019 jämförde utbildningsnivån på lärarna hamnade Norrköping sist i jämförelse med städer av samma storlek. Även då byggde jämförelsen på statistik från Skolverket.

Lägre lärarkompetensen hos religiösa friskolor

Civilministern Ardalan Shekarabi (S) var en som reagerade på SVT Nyheter Öst jämförelse 2018 av lärarbehörigheten hos religiösa friskolor med landets övriga grundskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.