Foto: TT/SVT

Efter 3-åringens död – riksdagsmajoritet för lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Det finns nu en majoritet i riksdagen för att ändra lagen så att fosterhemsplacerade barns behov av långsiktighet och stabilitet väger tyngre än idag när beslut om deras framtid tas.

Ställningstagandet har skyndats på av det uppmärksammade fallet i Norrköping där en 3-årig flicka efter flera år i fosterfamilj skickades tillbaka till de biolologiska föräldrarna där hon sedan dog. Mamman är misstänkt för att ha vållat sin treåriga dotters död, samt grovt misshandel vid två tillfällen.

– Barnets eget behov av långsiktighet och stabilitet, till exempel att ha rotat sig i en fosterfamilj, ska väga tyngre och att den biologiska familjens automatiska rätt att få tillbaka barnet ska väga något lättare, säger moderatledaren Ulf Kristersson om innebörden av det som en majoritet i riksdagens socialutskott nu vill genomföra.

Treåriga Esmeraldas död

Litet men viktigt steg

Kristersson hävdar att det är det första steget på decennier som går i rätt riktning i frågan. Det är ett litet men viktigt steg, även om det behövs mer.

– Vi har forskat på svenska fosterbarn i flera decennier, vi vet att de inte har stabilitet, att de hoppar mellan olika familjer och ingen har gjort någonting.

Kristersson säger att riksdagen nu ska stifta lag utifrån den utredning som kom 2015 och som Kristersson som ansvarigt statsråd tillsatte under allianstiden.

– Hela lagstiftningen finns klar, säger Kristersson.

Majoriteten som står bakom att riksdagen nu ska vidare med skarp lagstiftning utgörs av de borgerliga partierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, enligt M-ledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet