Shanga Aziz och Rogerio Silva håller sina föreläsningar i killarnas omklädningsrum. Foto: SVT

Riksidrottsförbundet bidrar till forskning om Locker room talks metoder

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet anslår medel för att två forskare ska studera Locker room talks metoder för att förändra ”traditionella maskulinitetsnormer” bland pojkar inom lagidrott.

Locker room talk har sitt ursprung hos två Finspångskillar, Rogerio Silva och Shanga Aziz, som 2017 vann SM i Ung företagsamhet. Idén är att få bort machokulturen, eller grabbigheten, från omklädningsrummen.

Nu vill RF att två forskare, Inger Eliasson vid Umeå universitet och Jesper Fundberg vid Malmö universitet, ska undersöka LRT:s metoder. RF gör det här för att intensifiera jämställdhetsarbetet inom idrotten.

Finspång
Jenny Svender, forsknings- och jämställdhetsansvarig Riksidrottsförbundet. Foto: Riksidrottsförbundet

– Projektet är spännande eftersom det fokuserar på förändring av normer och beteenden. Det ska bli intressant att följa Inger Eliassons och Jesper Fundbergs arbete i forskningsprojektet, säger Jenny Svender,  jämställdhets- och forskningsansvarig på RF, i ett pressmeddelande.

Studien ska pågå under 2019 och 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet