Konstverk i en app. Signe Eriksson, Åsa Värnberg och Elin Värnberg förbereder sig inför Riksteaterns nya satsning som i helgen hade premiär på 40 orter i Sverige: Ett interaktivt konstverk som man tar del av i en app medan man promenerar runt i sin hemstad – med instruktioner från den fiktiva myndigheten MESB. Följ med in i konstverket i videon. Foto: Tina Enström, SVT

Riksteatern ger: Ett konstverk i en app

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att sätta sig i en teatersalong vandrade publiken runt på sina hemorter med varsin mobiltelefon och hörlurar. I helgen hade Riksteaterns konstverk ”Kartan över oss” premiär på 40 orter i Sverige. – Det var en väldigt speciell upplevelse, säger Lisa Aro-Lindh som var en av funktionärerna i Finspång.

Teatersalongen i Kulturhuset i Finspång är tom. Istället vandrar kulturbesökarna ut i samhället utrustade med varsin mobiltelefon och hörlurar. En röst berättar att MESB, ”Myndigheten för emotionell och själslig beredskap”, ska karlägga svenskarnas tankar om framtiden.

– Det är en fiktiv myndighet. Tanken är att man ska fundera över de stora framtidsfrågorna, vad man tror kommer att hända om 100 år, säger Karolina Bransell som är kulturutvecklare i Finspångs kommun.

Besökarna följer en karta i mobilen och när de kommer till nästa punkt på kartan går ett ljudspår igång i appen. Deltagarna får svara på ja- och nej-frågor om framtiden och ljudspåren och kartan påverkas av svaren.

”Olika slut beroende på hur man svarar”

– Olika personer kommer därför att få gå olika promenader. Jag har provat några gånger och det blir olika stämningar i musiken och även olika analyser på slutet som man får höra, beroende på vad man svarar, säger Karolina Bransell.

Bakom ”Kartan över oss” står Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén på Riksteatern. Det är första gången Riksteatern presenterar ett verk i form av en hörlursvandring och verket kommer att finnas tillgänglig på varje ort under tre år och ges vid flera olika tillfällen.

Se premiären av verket i Finspång i videon här ovanför. Där finns även ett smakprov från den fiktiva myndigheten MESB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.