Foto: Skånetrafiken

Riktad insats mot hat och hot inom kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Personal på tåg och bussar ligger över genomsnittet när det gäller arbetsplatsolyckor som lett till sjukskrivning som orsakats av hot eller våld. Därför gör nu Arbetsmiljöverket en särskilt insats.

Satsningen riktar in sig mot hot och våld inom kollektivtrafiken och omkring 300 arbetsplatser inom kollektivtrafiken i Sverige ska inspekteras. Det gäller även järnväg och bussar.

– Bussförare och personal som jobbar ombord på tåg är utsatta för situationer som är särskilt riskfyllda. De ska arbeta i alla områden under alla tider, även stökiga helgnätter, och kontrollera biljetter. Därför är det viktigt att arbetsgivarna minimerar riskerna. Ingen ska behöva bli utsatt för hot eller våld på sitt arbete, säger Eva Karsten, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

De arbetsgivare som brister i sitt arbetsmiljöarbete kommer att få krav på att åtgärda bristerna. Resultatet av insatsen kommer att presenteras i en rapport senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.