Rollerderbyträning med Norrköping Sluts. Foto: SVT

Roller derby ökar kraftigt – ”Vi brinner för syftet med sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Rollerderby är en lagsport som har vuxit kraftigt de senaste åren. Bäst i Sverige just nu är Norrköping Sluts United som toppar elitserien, trots att det är lagets första säsong i högsta divisionen.

– Vi brinner för sporten. Vi brinner för syftet med sporten, att det är kvinnor som är normen, vilket inte är vanligt i det här samhället som vi lever i, säger Malin Eringstad, ”Miss Ruby Jackson”. 

Norrköping har också tagit sig in på rankingen som ett av Europas 50 bästa lag. De fyra bästa lagen i elitserien gör upp i SM-slutspelet i sommar. Trots att Norrköping leder serien står nog fortfarande Malmö som favorit till SM-guldet.

”Fantastisk utveckling”

– Det är fantastiskt vilken utveckling man har haft sen man startade, det är inte många år sen och man är redan i Sverigetoppen. Det är jättehäftigt, säger Olle Vikmång (S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden Norrköping. 

Sporten är ursprungligen amerikansk och det handlar om att stoppa andra åkare från att ta sig förbi på en rullskridskobana.

Vill ha egen hall

Medan andra klubbar i landet får specialbyggda hallar så får Norrköpingslaget köra i en för liten gymnastiksal med alldeles för mjukt golv och på sena kvällar efter alla andra sporter.

– De andra topplagen i elitserien har ju egna hallar eller är på väg att få egna hallar så det känns som att vi borde också ha det för vi ligger också där i toppen, säger Sofie Nohr, ”Quadditch”. 

– Vi har inte ens en hall med ordentligt golv, det här golvet är ju inte alls något föredömligt att åka på säger Erica Wilhelmsson ”Mama”. 

Kultur- och fritidsförvaltningens ordförande Olle Vikmång (S) säger att det kan bli banor för roller derby i den sporthall som ska byggas i Sandbyhov. 

– Där tittar vi ju nu när vi planerar för en ny hall i Sandbyhov att faktiskt lägga in ett golv där som fungerar just för roller derby, säger han. 

Problemen är desamma för klubbarna i Visby och Linköping. Trots att de funnits i många år har de inte börjat tävla än, bland annat därför att man saknar lämpliga hallar. I Linköping hyr klubben en hall privat, det är dyrt för klubben och man är tvungen att tejpa egna linjer på golvet.

Skadedrabbad sport

Värst av allt är dock att golvet är så mjukt. Rullskridskorna fastnar och man har haft fyra benbrott de senaste två åren.

– Ja, fyra, fem allvarliga skador säger Josefine Svensson ”Josi Psychosis”. 

– Det är just att man plogbromsar och så vrider man foten och bryter den strax över fotleden, säger Karin Thore ”Blond Trauma” i Linköping Roller Derby. 

Fritidsnämndens ordförande kände inte ens till att sporten finns i Linköping. 

– Nej, jag trodde inte det fanns kvar i Linköping och var jätteledsen över det så det är kul att höra att de är kvar men tråkigt att höra att det inte fungerar för dem. Men vi bygger ju hela tiden, det finns utrymme framöver, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Linköping.

Mer än bara sport

Roller derby är inte bara en sport det är en kultur också. Ta det här med namnen till exempel, Norrköping Sluts. 

–  Fråga vilken man som helst, ”Beskriv en slut eller en slampa och han kommer säga att det är en kvinna eller en tjej som ligger runt”. Ja och, vad fan är det för fel med det då, säger Anja Eklund ”Rage Extreme” i Norrköping Sluts. 

– Vi är en provocerande sport i mångas ögon kan jag tro, säger Rebecca Mäenpää ”Betty Blackout”. 

Man har också cermonier när en översteprästinna döper nya medlemmar och viger par, så kallade derby wifes.  

– Vi ser om varandra helt enkelt. Om Frida är ledsen är jag den första fram och tvärtom ju, säger Madeleine Sellin och håller om Frida Gollvik. 

”Man kan gå in i en roll”

Varje spelare har ett alter ego på planen. 

– Det är jätteroligt, man känner att man kan gå in i en roll, säger Erica Wilhelmsson ”Mama”. 

– Jag tänker att det kommer från en underground kultur men jag upplever också att det är på väg bort mer att det blir en mer seriös sport liksom, att det är sporten som är i fokus. Då försvinner också mycket av det här punkiga underground stuket i det, säger Sofie Nohr ”Quadditch”.

TV: Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.