Här är några av Romateaterns 30 år på en minut Foto: Jonas Roslund/SVT

Romateatern 30 år: Succé, ekonomiska problem och ett och annat bråk

Uppdaterad
Publicerad

– Vi kommer att finnas här i många decennier till. Det lovar Romateaterns konstnärliga ledare, Stefan Marlin, när teatern nu fyller 30 år. Årets föreställning är, som så många gånger förut, en pjäs av William Shakespeare.

Det var 1989 som några teaterentusiaster drog igång Romateatern på Gotland. Då ställde man ut några träbänkar i gräset framför Roma klosterruin. Numera finns en uppbyggd scen och en rejäl publikläktare för 400 personer.

I klippet ovan pratar Romateaterns konstnärliga ledare, Stefan Marling, om både det förflutna och framtiden

Gotland
– Vi kommer att finnas här många decennier till, säger Romateaterns konstnärliga ledare, Stefan Marling Foto: Jonas Roslund/SVT

I år spelas Shakespeares pjäs Kung Lear som handlar om en kung som på ålderns höst beslutar sig för dra sig tillbaka och istället dela upp riket på sina tre döttrar. Det går inte riktigt som han tänkt sig.

En som fick hoppa in i pjäsen på kort varsel är Janna Granström som synts på Dramaten och i flera filmer. Hon ersätter Nour El Refai som tvingades tacka nej i sista stund.

Hör Janna Granström berätta i klippet nedan om det plötsliga sommarjobbet.

Kung Lear spelas i Roma klosterruin 26 juni-17 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet