2021 års Shakespeare på Romateatern blir Stormen i form av en familjeföreställning med bland andra Jo Rideout och Ulf Evrén i rollerna. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Romateatern igång igen – premiär för Stormen

Uppdaterad
Publicerad

Efter fjolårets uppehåll på grund av pandemin är Romateatern på Gotland tillbaka. Men denna gång med ett mindre projekt – en familjevänlig version av Shakespeares Stormen.

På scenen står de tre skådespelarna Jo Rideout, Ulf Evrén och Ida Jensen, som tillsammans spelar elva olika roller.

Stormen har premiär den 5 augusti och spelas först i Roma klosterruin och sedan även i Salthamn, en mil norr om Visby. Men från början var det tänkt att den skulle framföras på en ambulerande teatervagn.

– Vi har känt att vi vill ha ett ben mer riktat till barn och unga. När coronan slog till och vi inte kunde göra vår stora produktion, tänkte vi att det kunde vara ett jättebra tillfälle att förverkliga ett koncept vi tänkt på i många år: teatervagnen, berättar regissör Eva Carlberg.

Romateaterns Eva Carlberg står för regi och kostym i årets familjeföreställning Stormen. Foto: Märta Gross Hulth

Vill göra Shakespeare mer tillgänglig

Tanken var att teatern skulle turnera runt på ön för att nå personer som kanske i vanliga fall inte söker sig till den. Men pandemin har tillfälligt satt stopp för idén då det har varit svårt att få tag på alla delar.

– Teatervagnen kommer till hösten. Nästa sommar fortsätter vi med Stormen på den här vagnen och sedan andra pjäser, säger Eva Carlberg.

Hon tillägger att vagnen så småningom kanske dyker upp även på fastlandet.

Repetition med provpublik

SVT var med under en repetition inför en grupp fritidsbarn från Roma.

I videon ovan kan du höra vad de tyckte om Stormen och en av skådespelarna om hur det är att ha många barn i publiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.