Rut-avdragen ökar stort

Publicerad

Byggtjänster dominerar, men planar ut.

Svenskarna köper mer städhjälp och andra hushållsnära tjänster med hjälp av rut-avdrag, medan köpet av byggtjänster, rot-avdrag, planat ut. Det visar ny statistik från Skatteverket som SVT tagit del av.

I Östnyttområdet finns dom flesta användarna av rut-avdragen i kommuner som Trosa (76 av 1000 invånare), Vadstena (75), Strängnäs (59), Katrineholm (58), Nyköping (58), Linköping (57) och Åtvidaberg (56).

Hushållsnära

När det gäller rot-avdragen är Ydre i topp (152 av 1000 invånare). På andra plats kommer Åtvidaberg (138 av 1000) – hög andel även här med andra ord. Trean är Boxholm med 125 av 1000 invånare som använd ROT-tjänster.

Men framförallt ökade alltså köparna av hushållsnära tjänster – med 75.000 personer under 2012 jämfört med 2011 – till sammanlagt en halv miljon människor.

Läxhjälp

Läxhjälp blir förmodligen det som kommer att dominera frågorna i år, tror man på Skatteverket. Från och med i år klassas även läxhjälp till gymnasister som hushållsnära tjänst. Tidigare har det bara gällt grundskoleelever eftersom det då kunde gå in under begreppet barnpassning.

Rot-avdragen stod för 14,6 miljarder kronor och rut-avdragen för 2,2 miljarder av de totalt 16,8 miljarder som betalades ut i skattereduktion under 2012.

Men även om rut ökar mest dominerar rot, både när det gäller antal köpare, antal företag och utbetald skattereduktion.

4500 kr i avdrag

I snitt har varje köpare av ruttjänster fått nästan 4500 kronor i skattereduktion.

Stockholmarna är de flitigaste användarna av både rot- och rut-tjänster. Av de närmare 17 miljarder kronor som Skatteverket betalat ut för rot- och rut-avdrag har ungefär en fjärdedel betalats ut i Stockholms län.

Enligt Skatteverkets statistik finns 16.811 utförare av rut-tjänster i riket och 67.912 som tillhandahåller rot-tjänster.

Svart till vitt

Med rot-arbete menas reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad. Till rut-arbete räknas hushållsarbete som till exempel städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning. Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och år.

När rot- och rut-avdragen infördes var ett av motiven att göra svarta tjänster vita.

Hur det gått med det vet inte Skatteverket men de företag som säljer rot- och rut-tjänster ökar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer