Ryanair till domstol för ”slavkontrakt”

Uppdaterad
Publicerad

En italiensk flygvärdinna som fick sparken av Ryanair i Norge får hjälp av det norska flygfacket Parat med att stämma bolaget.

– Vi har gott hopp om att få Ryanair dömda för brott mot norsk lag, säger Vegard Einan, vice ordförande i Parat till TCO-tidningen.

Rapporterade kabinchefen

Italienskan Alexandra Cocca tog i vintras kontakt med Parat och berättade vad som hänt henne.
Efter att ha varit anställd i tio månader som flygvärdinna med Norge som bas blev hon uppsagd med en veckas varsel.

Ryanair angav sjukfrånvaro och att hon hade rapporterat att kabinchefen luktade alkohol. Kabinchefen påstod i sin tur att Alexandra Cocca inte kunde hantera högtalarsystemet.

– Ryanair är ett bolag som vi länge haft ögonen på, men problemet har varit att vi aldrig fått någon att ställa upp och vittna. Nu har vi äntligen fått det. Det är unikt, säger Vegard Einan till tidningen.

Inga rättigheter

Enligt Parat bryter Ryanairs anställningskontrakt med flygvärdinnan på flera punkter i norsk lag, som till exempel att hon var inhyrd på tre år, hade en provanställning på tolv månader, ingen rätt till sjukersättning och en uppsägningstid på två veckor som mest.

– Arbetsgivaren har alla rättigheter, men inga plikter. Arbetstagaren har alla plikter, men inga rättigheter. Det är därför vi kallar det för slavkontrakt, säger Vegard Einan till TCO-tidningen.

Ryanair överklagar

Ryanair stämdes i Moss tingsrätt, men tingsrätten menade att ärendet skulle avgöras av en irländsk domstol. Facket överklagade och fick rätt av en enig lagmansrätt.

Ryanair har sagt att man kommer överklaga till högsta instans – den norska høyesteretten. Det överklagandet måste ske inom fyra veckor från det datum då lagmansrättens dom föll, den 16 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer