Andreas Jonsson, platschef RUAG Space Linköping Foto: SVT/RUAG Space

Rymdbolag ska förse hela världen med internet

Publicerad

I Linköping pågår nu förberedelserna inför uppskjutningen av satelliter som ska ge internet till hela världen. Den svenska tekniken ska se till att satelliterna hamnar på rätt ställe i rymden.

Rymdprojektet kallas OneWeb och ska skicka upp ett nät av satelliter runt jorden för att bygga upp ett nytt bredbandsnät.

Totalt handlar det om över 800 satelliter. Tanken är att kunna erbjuda internet på platser som saknar det idag, exempelvis delar av Indien och Afrika.

– Det är ju roligt att lilla Linköping kan få vara med på det här stora äventyret, säger Andreas Jonsson, platschef RUAG Space i Linköping.

Första uppskjutningen

På företaget har man precis byggt färdigt sin första så kallade dispenser. Det är ett fem meter högt rör i kolfiber som ska bära 32 satelliter, var och en stor som en tvättmaskin.

– Den första uppskjutningen för oss kommer ske under den andra halvan av året, säger Andreas Jonsson.

Ett fem meter högt rör av kolfiber ska bära de första 32 satelliterna. Foto: SVT

Wifi till hela världen

Röret placeras i toppen av en raket och skjuts ut i rymden. Sedan är det rörets uppgift att avlägsna satelliterna så de hamnar i rätt omloppsbana. Satelliterna ska sen fungera som ett jätte-wifi till hela världen.

– Ja, det handlar ju om att koppla samman flera olika enheter. Tanken är att en markenhet ska skicka en signal till satelliten, för att sedan skicka den vidare ner mot jorden igen, säger platschef Andreas Jonsson.

Redan 2019 ska mobiler och datorer kunna kopplas till satelliterna.

Foto: RUAG Space

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer