Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
S vill göra undantag från EBO i Linköping Foto: SVT

S vill göra undantag från EBO i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland är Motala, Norrköping och Linköping med på listan över kommuner som får lov att peka ut områden som ska undantas från den så kallade EBO-lagen, lagen om eget boende. Motala tänker inte göra det, Norrköping har ännu inte bestämt sig.
I Linköping har det borgerliga styret sagt att de inte vill undanta några områden. Men Socialdemokraterna tycker att det vore en bra idé.

– Vi inser att det är en stor begränsning att säga att var man inte får bo, men vi tror det är viktigt för att bryta segregationen, säger Elias Aguirre (S), vice ordf barn- och ungdomsnämnden.

– Vi tror att det kommer få mer negativa än positiva effekter om vi undantar enstaka bostadsområden. Vi tror att människor kommer att fortsätta leva sitt liv där, men skriva sig i andra områden, säger Niklas Borg (M), kommunalråd.

Hör politikernas respektive argument i videoklippet här ovanför.

Fakta: EBO-lagen

Visa
  • Lagen om eget boende, EBO-lagen, infördes 1994 av en borgerlig regering. Lagen, som fått kritik från flera politiska partier, har inneburit att en asylsökande kunnat välja bort Migrationsverkets anläggningsboenden och istället ordna sitt boende på egen hand, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.
  • De nya reglerna började gälla 1juli 2020 och innebär att den som söker asyl kan förlora sin ersättning om hen bosätter sig i områden som har socioekonomiska utmaningar.
  • 32 kommuner i landet har fått rätt att besluta om undantag från EBO. I Östergötland handlar det om Norrköping, Linköping och Motala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet