Så arbetade skolan bort trafikkaoset

Publicerad

Trafiken vid skolor i samband med att föräldrar släpper av sina barn på morgnarna väcker känslor. Men det finns de skolor som arbetar aktivt med att göra trafiksituationen hanterbar och mindre farlig för barnen. Atlasskolan i Linköping är ett sådant exempel.

Problemet är långt ifrån nytt, eller unikt för Linköping eller Östergötland. På många skolor runt om i landet upplever man ett stort problem på morgnarna när bilar trängs och föräldrar ska lämna av sina barn vid grundskolorna mitt under morgonstressen.

Frågan återaktualiserades förra veckan när kommunalrådet i Linköping, Muharrem Demirok, twittrade om trafikkaoset kring den skola han har sina barn vid.

Atlasskolan har en plan

Men det finns skolor som arbetar aktivt med att motverka problematiken. För att få färre bilar i närheten av skolgränsen – och därmed en säkrare miljö för barn och andra fotgängare och cyklister. Atlasskolan i Linköping har en plan.

– Vi tog fram en detaljerad plan för var föräldrarna fick lämna, var man fick parkera bilen och var man fick köra. Den efterlevs ganska bra. Visst får man påminna om den då och då, men de flesta följer den här planen, säger Charlotta Andersson, rektor på Atlasskolan.

I klippet här ovan kan du höra mer om vad rektorn har att säga om trafiken runt skolorna – och hennes förslag till hur det kan bli ännu bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet