Krematorieföreståndaren Carolina Tilljander har ett annorlunda jobb men gillar stämningen på arbetsplatsen. ”Vi gör någonting bra”, säger hon. Foto: SVT/Carl Bruno Tersmeden

Vaktmästaren på krematoriet: ”Måste kunna ha trevligt för att klara av jobbet”

Publicerad

Att ägna dagarna åt att kremera avlidna personer är en speciell sysselsättning. Men krematoriet är också en arbetsplats där man försöker skapa arbetsglädje, förklarar krematorievaktmästaren Gunnar Forsberg, griftegårds- och fastighetschef.

En julgran står vid entrén och adventljusstakar och julblommor står i personalmatsalen.

– Vi pyntar och försöker få stämning. Vi måste kunna ha det trevligt för att klara av det jobb vi har, säger Peter Andersson, krematorievaktmästare.

Gunnar Forsberg är griftegårds- och fastighetschef. Han berättar att personalen brukar göra en resa tillsammans varje år och brukar gå ut och äta en julmiddag tillsammans, men den har fått ställas in i år på grund av coronaläget.

Se mer i videon. Följ med in på krematoriet i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.