Professor Owe Ronström Foto: SVT/Privat

Så framställs gotlänningen för turisterna

Publicerad

Sedan 1995 så firas Visbydagen den första lördagen i oktober varje år. Då bjuder världsarvsstaden på en mängd evenemang, som marknader, stadsvandringar, konst, musik och dans.

En punkt på programmet är universitetets öppna föreläsningar under rubriken Hållbara besök på Gotland i Almedalsbiblioteket. Owe Ronström, professor i kulturantropologi och etnologi, är en av föreläsarna.

Vad handlar forskningen du ska föreläsa om?

– Vi har tittat på hur Gotland och gotlänningarna framställs på bild i turistbroschyrer från 70-talet och framåt, till 2005 ungefär.

Och vad har ni kommit fram till?

– Kortfattat kan man säga att gotlänningarna har tre roller i broschyrerna; som uppassare, hantverkare eller exotiska utövare.

Och besökarna?

– De är oftast utrustade så att det tydligt syns att de är just besökare, med kamera till exempel eller andra attribut. Nästan alltid är det vita heterosexuella människor i yngre medelåldern.

Professor Owe Ronström håller sin föreläsning kl 13.30 i Almedalsbibliotekets foajé, sal E22.

Här hittar du Visbydagens hela program.

Här hittar du mer om Uppsala universitets forskning om Gotland som besöksmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.