Så går en kremering till Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Följ med in på krematoriet i Linköping

Publicerad

På krematoriet i Linköping genomförs just nu omkring 60 kremationer i veckan. Enligt Gunnar Forsberg, griftegårds- och fastighetschef i Linköping, ligger maxkapaciteten på 100 per vecka. Se hur en kremation går till – SVT följde med in på krematoritet utanför Linköping.

Det finns två krematorier i Östergötland, men eftersom det i Norrköping nu rustas upp så görs istället alla regionens kremeringar i Slaka utanför Linköping.

I vanliga fall kremeras det ungefär 40 kroppar där i veckan, men nu när man också ska ta hand om kistorna från de östra delarna av regionen så blir det omkring 60.

Gunnar Forsberg som är Griftegårds- och fastighetschef i Linköping säger att man ändå inte är nära maxkapaciteten som ligger på 120 kremeringar i veckan.  

I videon: Se hur en kremering går till.

  • Kistorna/urnorna förvaras i pastoratens kylrum i väntan på kremering, kylrummen ligger ofta i anslutning till kyrkogårdar.
  • Alla kistor och urnor har en QR-kod, så att man alltid kan ha koll på var en kropp, eller resterna av en kropp, befinner sig.
  • Kistan får inte öppnas på krematoriet, det skulle klassas som gravskändning, Det är begravningsbyrån som är ansvarig för att kistan inte innehåller något som inte får vara där.
  • Föremål i kistan som kan leda till problem är glas, som är svårt att städa ur ugnen när det har smält och batterier, som kan sprängas av värmen.
  • Temperaturen i ugnen är mellan 800 och 1000 grader, om den vore högre skulle kistan börja brinna redan innan den hunnit komma in ordentligt i ugnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer