Rättsmedicinalverket arbetar med brottsutredningar åt polisen Foto: SVT

Så går en rättspsykiatrisk undersökning till

Publicerad

En stor rättspsykiatrisk undersökning tar vanligtvis fyra veckor. Under den tiden går det rättspsykiatriska teamet igenom den brottsmisstänktes liv och person i detalj.

  • Den rättspsykiatriska undersökningen genomförs för att konstatera om personen led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.
  • Undersökningen sker på en rättspsykiatrisk undersökningsenhet i Göteborg eller Stockholm och tar fyra veckor om personen är häktad, annars kan den ta längre tid.
  • Den misstänkte undersöks av ett team som består av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadsvårdpersonal. Undersökningen består av samtal, observationer och tester. Även handlingar och journaler från vården, Kriminalvården, Migrationsverket och socialtjänsten gås igenom. Ibland intervjuas även anhöriga.
  • Cirka 500 personer genomgår rättspsykiatrisk undersökning varje år. Knappt hälften överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Källa: Rättsmedicinalverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet