Så gjorde vi granskningen av Kunskapsljuset

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett tips till redaktionen redan senhösten 2016. En före detta anställd på den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping beskrev häpnadsväckande missförhållanden.

– Det var nästan svårt att tro att det kunde vara så illa, säger reportern Ulf Persson.

Våra reportrar började ringa runt till andra personer med erfarenhet av skolan. Det visade sig att många beskrev samma problem: en kaosartad, bråkig och extremt segregerad skolmiljö, där ledningen styrde med järnhand och utbildade lärare slutade på löpande band.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Majoriteten av uppgiftslämnarna lämnade sina vittensmål utan att de visste att även andra blivit intervjuade. Deras berättelser var samstämmiga.

– Vi kunde snabbt konstatera via Skolverkets statistik att skolan tappat när det gäller högskoleutbildade lärare de senaste åren. Uppgifterna från källorna verkade alltså stämma, säger reportern Kjell Lundström som tidigare har gjort uppmärksammade granskningar av bland annat av bristerna i det svenska järnvägsnätet.

Rädda för repressalier

Men det var ett stort problem. Ingen av källorna vågade ställa upp och berätta ens anonymt. De var rädda för repressalier från ägaren. Granskningen lades därför på is ett tag.

Under våren 2017 kom Skolverket så med ny statistik över lärarkompetensen i landets skolor. I den rasade Kunskapsljuset ytterligare.

– Vi kunde se att skolan nu var en av de absolut sämsta i landet när det gällde utbildade lärare. Vi tog därför en ny kontakt med våra källor, säger Ulf Persson.

Bestämde sig för att berätta anonymt

Efter ytterligare samtal bestämde sig några för att ställa upp anonymt och berätta, vilket i sin tur gjorde att andra till slut också vågade. 

– Men fortfarande är det flera källor som inte törs ställa upp och som vi bara fått prata med per telefon, säger Ulf Persson.

Under granskningen konstaterade våra reportrar att skolan får mest extrapengar per elev i Norrköpings kommun. Men de upptäckte då en annan anmärkningsvärd sak.

– Varken Skolinspektionen eller kommunen hade granskat ekonomin och kontrollerat vart bidragsmiljonerna gick, säger Kjell Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet