Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan Linköpings kommun, och Johan Wernström, bildningschef Vadstena kommun, berättar huruvida de ska ha distansundervisning på högstadieskolorna. Foto: SVT

Så gör kommunerna efter regeringens besked

Publicerad

På torsdagen kom regeringen med beskedet att de ska besluta om möjligheten för högstadieskolor att ha distans- och fjärrundervisning. Trots beskedet har flera kommuner i SVT Östs område valt att fortsätta undervisningen på plats, förutom på Gotland.

Terminsstart för högstadieskolorna i SVT Östs område är mellan torsdag, 7 januari, till måndag, 11 januari. Under veckan har SVT Nyheter Öst varit i kontakt med kommunerna i Östergötland, samt med Region Gotland angående högstadieskolornas undervisning under våren. Samtliga kommuner i Östergötland svarar i dagsläget att de kör på som vanligt, men Region Gotland meddelar att två skolor kommer gå över till distansundervisning.

Flaggar för trängsel

Enligt Torsten Flemming, utbildningsdirektör på Region Gotland, hade de ett möte på fredagen gällande möjligheten till distansundervisning. Under mötet var det rektorer från två skolor, Södervärnskolan och Solbergaskolan, som flaggade för trängsel i lokalerna. Torsten Flemming säger att lösningen för dem två skolorna blir att årskurs nio börjar med distansundervisning från och med tisdag, senare kommer distansundervisningen varva mellan årskurs åtta och nio. Årskurs sju fortsätter att ha undervisning på plats.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Vidtar åtgärder 

Terminsstart för flera högstadieskolor i Östergötland var redan på torsdagen, samma dag som regeringen kom med sitt besked. Men beskedet ändrar inte planeringen hos någon kommun. I stället säger alla att de kommer vidta de åtgärder som krävs i första hand och sist ta till distansundervisning. Åtgärderna inkluderar bland annat att glesa ut ännu mer och vara noggranna med rengöringen i lokalerna. I Boxholm kommun ska alla pedagoger numera ha visir på sig

Hör hur kommunerna i Linköping och Vadstena tänker kring beslutet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet