Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kan man bygga för att undvika översvämning. I videon berättar klimatanpassaren Magnus Mateo Edström mer om vad kommunerna kan göra – och vad de (inte) gör. Foto: Tina Enström SVT

Så här borde kommunerna förebygga översvämning

Publicerad

Översvämningarna har ökat medvetenheten om riskerna, säger klimatanpassaren Magnus Mateo Edström i Östergötland.

– Men sedan händer inte så mycket i kommunerna.

I videon visar han ett bra exempel på hur kommunerna kan bygga för att undvika översvämningar.

Den senaste tiden har översvämningar i Tyskland och Gästrikland fått många att inse riskerna med att inte göra plats för vattnet.

– Som stadsbyggare behöver man tänka på: Var ska vattnet ta vägen någonstans? Grönområden är jättebra, men då behöver det vara en låg punkt så att vattnet verkligen kan hamna där, säger Magnus Mateo Edström som är klimatanpassare på länsstyrelsen i Östergötland.

En skolgård kan också samla vatten

Man kan också tänka sig att ytor kan användas till flera ändamål.

– En skolgård eller en yta för idrott kanske också kan vara en del av själva dagvattenanläggningen. När det kommer ett kraftigt skyfall kanske vattnet tillfälligt kan landa där.

I nya områden tänker man oftare på det här. I videon visar han ett bra exempel på hur kommunerna skulle kunna bygga för att undvika att städerna bli översvämmade vid stora regnmängder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer