Så har det gått med tandvården under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Östergötland är nu i full gång efter vårens stora svacka, då de bara hade en tiondel så många besökare jämfört med normalt.

I vanliga fall har Folktandvården i Östergötland nästan 2000 besökare per dag, men i april-maj var det bara 200 – 300 besökare per dag.

På grund av pandemin kom endast de med akuta besvär och enbart vård som inte kunde anstå, som behandlades.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Men i höst har vi tagit emot en större andel 70-plusare än vad vi gjorde under motsvarande period förra året, säger Östergötlands tandvårdsdirektör Anna Carin Dahlgren.

Nu i december är Folktandvården tillbaka på nästan 90 procent av sitt normala besöksantal.

I klippet ovan ser du vad tandvårdsdirektör Anna Carin Dahlgren tycker är allra viktigast för dina tänder.

I höst har Folktandvården prioriterat grupper med de största behoven.

– Vi är glada att det visar sig att vi prioriterat rätt. Att vi ännu inte är tillbaka på fullt 100 beror på eget smittförebyggande, t ex färre personer i väntrummen och en ökad frånvaro bland medarbetarna. Vi har annars mycket låg frånvaro på 5 procent, men nu innan jul var vi uppe i 9, 10 procent, framförallt på grund av vård av barn, säger Anna Carin Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet