Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Stora gäng av unga havsörnar drog runt ön förra året. Det ser vi inte alls i år, säger Olof Olof Olsson. Foto: Trond Berg/NRK, Lena Liljeborg/SVT

Så går det för grisslorna efter turisternas återkomst

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Olof Olsson har nu vistats på Stora Karlsö väster om Gotland i flera veckor för att följa öns stora bestånd av sillgrisslor och se hur det går med häckningen.

Förra året flög det som aldrig tidigare runt stora gäng havsörnar, när turisterna inte fick besöka ön pga pandemin. Åsynen av örnarna skrämde grisslorna, som i panik störtade ut från klipphyllorna och drog med sig ägg eller ungar över kanten.

– Som mest såg vi gäng på 30 unga örnar, säger Olof Olsson, forskare på Stockholms Resilience Center.

Han har studerat sillgrisslorna på Stora Karlsö i många år och berättar att havsörnar inte börjar häcka förrän de är åtta till tio år.

– Innan dess kan de dra omkring i stora gäng, men det ser vi inte alls i år, säger Olof Olsson.

Se hur de panikslagna grisslorna kastar sig ut från hyllan och hör Olof berätta om ”turisteffekten” i videon här ovanför.

För tredje året i rad så har projektet ”Havsfåglar i Östersjön” installerat livekameror på klipphyllan vid Stora Karlsö. Till och med den 10 juli kan man följa sillgrisslornas liv där.

Här kan du se livesändningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet