Så här kollar du fläckarna

Uppdaterad
Publicerad

Trefaldig ökning av malignt melanom i Östergötland på tio år.

Just nu pågår den europeiska hudcancerveckan och runt om i landet har den som vill kunnat kunnat gå till en hudklinik för att bli undersökt utan att det krävs en remiss. Men i Östergötland är det inte möjligt, trots att Östergötland är den region i landet där hudcancer ökar mest. Enligt professor Chris Andersson på hudmottagningen på Linköpings sjukhus beror det på att man istället satsar på att få en fungerande cancervård årets alla veckor.

– Vi har ett system som fungerar väldigt bra och man ska först söka till primärvården. Om vi hade ett obegränsat antal dermatologer skulle vi ha ett annat läge, säger han.

Tydlig ökning av antalet fall

2005 drabbades runt 100 personer av den allvarligaste formen av hudcancer i Östergötland, malignt melanom. 2015 var det nästan tre gånger så många som hade drabbats av sjukdomen. Orsaken till det är enligt professor Chris Anderson:

– Vi har en skuld mot den sol som vi har använt oss av tidigare under decennierna då vi började ha mer fritid och exponera oss för den farliga UV-strålningen säger han.

TV: Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.