Foto: Moa Ferm/SVT

Så kan kulturhistoriska hus bli mer energismarta

Uppdaterad
Publicerad

Att förvalta och renovera historiska byggnader som har stora kulturvärden och samtidigt göra dem mer energismarta är en svår balansgång.

I en färsk avhandling har en forskare vid Campus Gotland presenterat en metod som ska göra det möjligt att ta ett helhetsgrepp på problemet.

Metoden går ut på att sammanställa fakta om ett större byggnadsbestånd där kulturhistoriskt värdefulla hus ingår, för att sedan göra analysen på ett mer övergripande plan.

– Det är inte gjort tidigare, åtminstone inte inom kulturvårdsområdet där vi mest jobbat med det unika, säger Petra Eriksson som gjort avhandlingen.

Gotland

En av de stadsmiljöer hon tittat på är Visby innerstad. Där ligger de medeltida husen tätt och är byggda av både trä och sten, vilket ger olika förutsättningar när de ska anpassas till att bli mer energisnåla.

I videon: Hör Petra Eriksson berätta mer om sin forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet