– Från kommunens sida så är det socialtjänstlagen som är vårt huvuduppdrag, säger Håkan Carlberg, säkerhetsstrateg och samordnare mot våldsbejakande extremism i Linköpings kommun. Foto: TT/Delil Souleiman/ Privat

Så kommer barn till IS-återvändare tas om hand

Uppdaterad
Publicerad

I veckan höll regeringen ett möte med ett 40-tal kommuner för att informera om hur IS-återvändare ska tas om hand när de återvänder till Sverige.

Fortfarande befinner sig män, kvinnor och barn i lägren i Syrien. Länge har det varit oklart vilken beredskap som kommunerna ska hålla för eventuella återvändare.

IS-återvändare i Linköping och Norrköping

Under en kunskapsdag i Stockholm fick 43 kommuner, bland annat Norrköping och Linköping, där Säkerhetspolisen identifierat ett antal folkbokförda potentiella återvändare information om hur kommunerna kan förbereda sig.

Linköping

– Vi fick en genomgång av vilka lagar och regler som gäller. Vi fick också reda på ansvarsfördelningen mellan Polisen, Säkerhetspolisen, kommunerna och Socialtjänstens uppdrag, säger Håkan Carlberg, säkerhetsstrateg och samordnare mot våldsbejakande extremism i Linköpings kommun.

Orosanmälan för varje barn

Säkerhetspolisen tillsammans med Utrikesdepartementet kommer nu underrätta varje kommun när man kan förväntas att någon eller några återvänder tillbaka till Sverige. Säkerhetspolisen kommer också göra en orosanmälan till Socialtjänsten för att utreda varje barn som kommer hem.

– Från kommunens sida så är det socialtjänstlagen som är vårt huvuduppdrag. Den stora frågan är förstås barnens hälsa och vilka påfrestningar de utsattes för därnere. Det kommer vi att utreda, säger Håkan Carlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet