Foto: SVT

Så många kriminella har hoppat av i Linköping och Norrköping

Publicerad

I Linköping har fler kriminella valt att hoppa av än i Norrköping de senaste åren. Men socialtjänsterna i båda städerna ser positivt på en nationell samordning kring avhopparverksamheten.

Både Linköping och Norrköping använder sig av metoden SIG (social insatsgrupp) där socialkontoret, polisen och frivården samverkar och hjälper den som vill hoppa av sin kriminella bana.

– Från 2019 har vi hjälpt sju stycken att hoppa av. Fem har lyckats, säger Tomas Flygare, enhetschef på social- och omsorgsförvaltningen i Linköping.

Kriminella avhoppare

I Norrköping har intresset inte varit lika stort.

– Senaste året har vi haft ett lyckat exempel och en som pågår just nu, säger Maria Torgersen, verksamhetschef på socialkontoret i Norrköping.

Tackar nej – på grund av polisen

Flera har tackat nej när det tydliggjorts att polisen är inblandade i SIG.  

– När man sitter frihetsberövad så har man ett större intresse av att hoppa av. När man sedan inte gör det så tappar vi många på vägen, säger Maria Torgersen.

Hör Flygare och Torgersen berätta mer om hur man ser på avhopparverksamheten i respektive stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet