”Det är ju väldigt allvarligt i sig att man angriper statens polisbilar” säger tf polisområdeschef Mattias Granqvist Foto: SVT/Linnea Burén

Så många sabotage av polisbilar sker i Östergötland

Publicerad

På ett och ett halvt år har polisen i Östergötland anmält runt 25 skador mot sina fordon. Sönderskurna däck, krossade rutor eller bucklor på backspegeln är de vanligaste sabotagen.

Tidigare i veckan fick en polisbil i Linköping ett sönderskuret däck och bilen fick bärgas till en verkstad för reparation. Det här är en av de vanligaste typer av sabotage som görs på polisbilar i Östergötland.

– Det är ett ganska typiskt ärende när det gäller skadegörelse eller sabotage på polisbilar i Östergötland, säger Mattias Granqvist, tillförordnad polisområdeschef i Östergötland.

Trafikskador av polisen

En annan typ av skador på polisbilar är den som polisen orsakar själv och då handlar det främst om trafikskador, exempelvis bucklor eller repor som uppstått i trafiken.

Om man jämför skador som orsakas av polisen själv och sabotage som blåljusverksamhet, så är delen som polisen orsakar själv betydligt mindre i Östergötland enligt Mattias Granqvist.

– Oftast är det en småskada att det är en repa eller buckla. Någon gång ibland handlar det om så stora skador att bilen måste tas ur bruk men det är undantagsfall och få gånger på ett år som det händer, säger Mattias Granqvist.

Ny lagstiftning

Den 1 juli 2020 fick Svergie en ny lagstiftning som heter sabotage mot blåljusverksamhet. Därmed skärptes straffen för skadegörelse på polisbilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.