Så mår de östgötska gäddorna – mäts, vägs och märks

Uppdaterad
Publicerad

För att kartlägga och undersöka status på de östgötska gäddorna genomför nu länsstyrelsen båtelfiske. SVT Nyheter Öst var med när gäddorna i Edsviken i Valdemarsviks kommun undersöks.

Båtelfiske innebär att långa armar framför båten avger el som bedövar fisken i vattnet. När fisken bedövas genom strömmen i vattnet åker fiskarna upp till ytan och kan fångas in för undersökning.

Gäddorna håvas upp och placeras i ett badkar placerat i båten, sen mäts, vägs och märks gäddorna.

Valdemarsvik

Se och hör i klippet ovan, hur det går till. SVT Nyheter Öst är med vattenekologerna Kenneth Winroth och Mathias Ibbe vid Länsstyrelsen i Östergötland som under dagen är ute i Edsviken, tillsammans med fiskeribiologen och båtägaren Stefan Thorfve.

Vid årsskiftet togs beslut om ett 60-tal nya fredningsområden längs ostkusten, 19 av dem i Östergötlandd. Syftet är att skydda gädda gös och abborre och under den 1/1 fram till den 15/6 råder fiskeförbud. Nya skyltar sätts nu upp för att områdena ska vara tydliga för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet