Foto: Hasse Holmberg/TT

Enkät: Så ser det ut med smittspridningen i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Öst har skickat en enkät till kommunerna i Östergötland för att stämma av hur utbredningen av covid-19 ser ut inom förskolor och skolor i kommunerna samt hur verksamheterna påverkas.

Se listan nedan:

Ödeshög:

I förskolor och skolor i kommunen är läget lugnt med normal frånvaro bland elever, barn och personal, uppger kommunen på sin sajt.

Ydre:

Verksamheter igång som vanligt och det har varit enstaka fall av konstaterad smitta. Kommunen har arbetat med kartläggning och åtgärder vid kännedom. Vikarier är kopplade till enheterna för att säkra upp i verksamheterna om det skulle behövas. Skolchefen i kommunen uppger att det varit tufft och ansträngt eftersom personal ska vara hemma vid symtom. Men hittills har verksamheterna kunnat vara igång.

Vadstena:

Det rullar på ingen större påverkan i verksamheten. Vi har haft skolgång som vanligt fram till lovet.

Mjölby:

Ingen omfattande utbredning bland barn, elever eller medarbetare. Enstaka bekräftade fall. Verksamheten påverkas av fortlöpande arbete med att anpassa den utifrån rådande läge och de rekommendationer som lämnas av FHM och regionalt smittskydd. Verksamheten påverkas även av att gymnasieutbildningen till stor del sker via fjärr- och distansundervisning.

Åtvidaberg:

Låg eller ingen smittspridning och i nuläget ingen påverkan på driften.

Finspång:

Det finns fall både inom förskolan och skolan. Kommunen har inte efterfrågat att rektorerna ska redovisa varje enskilt fall utan endast om det sker en klustersmitta. Då medarbetare är hemma så fort de har minsta symptom har det varit en större sjukfrånvaro än normalt. Verksamheterna har ändå kunnat hållas öppna, utom sju dagar då en avdelning i kommunens träningsskola varit helt stängd då många medarbetare var smittade av covid.

Motala:

Det är en allmän smittspridning i samhället. Våra förskolor och grundskolor är inte undantagna. Det finns bekräftade fall av Covid19 , både i förskola och grundskola. Förskolan har haft, och har, en högre sjukfrånvaro, jämfört med samma period både 2019 och 2020, glädjande nog ser vi en positiv trend med minskad sjukfrånvaro.

Detsamma gäller för grundskolan men där ligger sjukfrånvaron något lägre. Sjukfrånvaron beror på olika orsaker, tex förkylning, hemma med symptom, andra orsaker till korttidsfrånvaro, långtidsfrånvaro, VAB. Februari är en månad med ökad sjukfrånvaro och frånvaro bland barn och elever, det visar statistik från tidigare år.

Verksamheterna påverkas när sjukfrånvaron är hög och vikarier inte räcker till, det blir/är ansträngt i verksamheterna. Omfattning skiljer sig åt mellan olika förskolor och skolor. De flesta enheter rapportera måttlig påverkan, några betydande påverkan och några ingen alls. Omorganisering och schemaförändringar har gjorts för att lösa situationer.

Linköping:

Rektorerna för förskola och skola följer upp konstaterade fall och informerar i verksamheten för att öka följsamheten gentemot rekommendationerna. Regionen ansvarar för smittspårningen. Vid tre eller fler fall på samma enhet nära i tid rapporterar rektorerna till elevhälsochef som i sin tur håller en kontinuerlig dialog med Regionens smittskyddsenhet om läget.

Sedan jul har vi följt en handfull enheter per vecka lite extra. I de flesta fall har det rört sig om 3-7 konstaterat smittade per enhet. I de allra flesta fall rör det sig om personal och i några få fall om elever. Utöver detta följer vi frånvaro för barn, elever, personal löpande.

Vi har en påverkan på personalsidan där vi ser en trötthet och oro för att klara bemaningen. Inte alltid kopplad till covid-smitta. Personalen har under ett års tid arbetat under hårdare press och oro kopplat till pandemin. Vi har hittills kunnat hålla igång verksamheten som planerat.

Norrköping:

Enstaka fall av smitta på ett par olika enheter, ingen klustersmitta. Smittkedjor bryts genom snabb hantering, provtagning och att man går hem vid milda symptom. Vi fortsätter att aktivt bevaka eventuell smittspridning och sjukfrånvaro på våra enheter även denna vecka precis som tidigare. All planerad verksamhet som ska vara igång denna vecka är igång.

Boxholm:

Boxholm har i nuläget inga fall av covid. Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv, idrott utomhus, Stenbocksskolan F-3 äter i klassrum för att kunna glesa ut för 4-9. Personalen bär visir. Vi blandar inte elever och personal som inte träffas i det dagliga arbetet.

Valdemarsvik:

Ingen rapportering från rektorerna om att det finns personal med konstaterad covid. Vi har i nuläget inge större frånvaro och därmed lite påverkan på vår verksamhet. Alla skolor och förskolor är öppna som vanligt.

Kinda:

Enstaka fall hos personal, ingen klustersmitta. Verksamheten är påverkad på grund av personalens sjukskrivning för symtom, inte covid-19. Vikariebehovet är stort men även vikarier är hemma och sjukskrivna med symtom.

Söderköping:

I nuläget liten smittspridning bland barn, elever och pedagoger i verksamheterna. I nuläget liten påverkan gällande bemanningen på verksamheterna. Periodvis har påverkan varit större under det gågna året. Det har varierat ganska mycket mellan olika verksamheter, beroende på bemanning och smittspridningen på enheten och i närområdet. Just nu stabil närvaro både bland barn, elever och personalgrupp.

Avstämningsmöte om läget

I slutet av veckan ska företrädare från verksamheterna i kommunen stämma av situationen med smittskyddsenheten för att bedöma läget. Mötet skall hållas för att verksamheterna ska kunna förbereda sig på eventuellt behov av nya åtgärder.

Smittskyddet inom Västra Götaland, Södermanland, Gotland, Stockholm och Skåne har infört distansundervisning för gymnasium och högstadie veckan efter sportlovet för att minimera risken för smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet