– Vi har tagit vårt vatten för givet alltför länge, säger Gisela Holm, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten. Foto: SVT

Så ska ny vattenbrist förhindras på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar ett projekt på Gotland med mål att ta tillvara regnvattnet för att förhindra vattenbrist.

– Vi har tagit vårt dricksvatten för givet alltför länge, menar dricksvattenexperten Gisela Holm.

Södra delen av Gotland ska bli försöksplats för nya idéer för hur man kan ta tillvara på det regnvatten som annars samlas i diken och rinner ut i Östersjön.

– Så här års, i år i alla fall, finns det mycket vatten. Utmaningen är att få det att stanna kvar till när behovet är som störst, säger Staffan Filipsson, projektledare hos IVL Svenska Miljöinstitutet.

En av flera idéer som finns är att  skapa våtmarker, eller dammar, för att få ner vattnet till de naturliga grundvattendepåerna i marken.

De senaste somrarna en väckarklocka

Redan nu är intresset stort. Arbetet följs bland annat av organisationen Svenskt Vatten som har flertalet av landets kommuner som medlemmar.

– Vi har tagit vårt vatten för givet alltför länge. Det är en väldigt viktig fråga för hela Sverige och vi har fått en väckarklocka de här senaste somrarna. Det positiva med det är att det kommer sådana här projekt som kan hjälpa oss att spara på vattnet, säger Gisela Holm, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten.

En förhoppning är att projektet inte bara ska hjälpa Sverige, utan även andra länder.

– Det här är otroligt intressant för en värld där vattenbristen breder ut sig och hotar ekonomisk utveckling på många platser, säger Staffan Filipsson.

Vattenprojektet

Svenska Miljöinstitutet, Forum Östersjön, Region Gotland samt andra organisationer har fått åtta miljoner kronor i bidrag från myndigheten Vinnova. Ytterligare åtta miljoner kommer från andra aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.