Regionpolischefen: ”Lönerna behöver en uppgradering”

Uppdaterad
Publicerad

– Om man väljer att lämna oss för att vi är en dålig arbetsgivare så är det ett misslyckande för oss, säger regionpolischefen i Öst, Ulrika Herbst.

De senaste årens omorganisation inom polismyndigheten har varit slitsam. Inom region Öst skedde förra året en fördubbling av antalet poliser som sa upp sig jämfört med året innan.

Läs också: Fördubbling av antalet poliser som säger upp sig

Vill vara attraktiv arbetsgivare

Ulrika Herbst, regionpolischef i område Öst, är bekymrad över situationen.

– Om man väljer att lämna oss för att vi är dålig arbetsgivare så är det ett misslyckande för oss. Vi vill ju vara en attraktiv arbetsgivare.

Hon påpekar samtidigt att polismyndigheten har betydligt lägre personalomsättning än staten i övrigt.

– Historiskt sett har vi knappt haft någon personalomsättning alls, men det har vi fått nu.

Karriär utan att bli chef

Hon ser ett antal insatser som behöver göras för att komma till rätta med problemen.

– Det handlar om att utveckla karriärvägar. Man ska kunna göra karriär och få nya arbetsuppgifter utan att för den skull behöva bli chef. Det har ju varit traditionen tidigare.

Hon pratar också hur starten på poliskarriären kan göras mindre turbulent. Och för de som ändå väljer att sluta ska man genomföra särskilda avslutningssamtal för att få en bild av varför man slutar.

– Det finns även en samsyn om lönefrågan. Där behöver vi göra en uppgradering, säger regionpolischefen i Öst, Ulrika Herbst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer