Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Borg (M) kommunalråd i Linköping och Katarina Strömfelt, verksamhetschef för kvinnojouren Ellinor. Foto: Filip Jemtelius och Erika Landt/SVT

Politiker vill stötta våldsutsatta kvinnor i Linköping – ”Bo kvar-garanti” utreds

Uppdaterad
Publicerad

Det nya styret i Linköping vill underlätta för våldsutsatta kvinnor att kunna bo kvar i sin bostad efter att de lämnat förövaren. Förslaget välkomnas av kvinnojouren Ellinor.

– Jag tänker att det är ett viktigt ställningstagande i mäns våld mot kvinnor, säger Katarina Strömfelt, verksamhetschef för kvinnojouren Ellinor i Linköping.

Under måndagen presenterade Socialdemokraterna och Moderaterna sin gemensamma politik inför kommande mandatperiod. En av punkterna handlade om att ge bättre stöd åt brottsoffer som utsatts för våld i nära relation.

Linköping

– Vi tycker det är förövaren som ska flytta på sig, inte den som blivit våldsutsatt, säger kommunalråd Niklas Borg (M).

Bo kvar-garanti

Niklas Borg menar att kommunen snabbt ska se över möjligheten att kunna låta offret bo kvar, även om det finns betalningsanmärkningar eller andra försvårande omständigheter.

Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden får nu i uppdrag att utreda förutsättningarna att införa en så kallad bo kvar-garanti.

– Det ska bli intressant att se hur det fungerar i praktiken men självklart tackar vi för att det blir tydligt att det här är ett samhällsproblem, säger Katarina Strömfelt.

Mer om detta i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet