Så tror mäklarna om bostadspriserna 2019

Uppdaterad
Publicerad

Bostadpriserna är oförändrade både när det gäller villor och bostadsrätter i riket om man jämför med för ett år sedan. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men vad tror experterna då om 2019 och vad ska man tänka på om man vill komma in på bostadsmarknaden? Vi har frågat mäklare i Östergötland.

I en undersökning som Mäklarhuset har gjort har priserna på bostäder fallit som mest i Linköping och i Sundsvall.

– När man köper en bostad ska man vara medveten om att det alltid finns upp- och nedgångar. Uppgångarna har vi sett från 2010 till 2017 – då allting gick upp. Men så har det inte varit under 2018 och så tror jag att det kan fortsätta att vara. Mitt tips är att prata med två banker eftersom bankerna nu är tuffare i kredbedömningen,  säger fastighetsmäklaren Petra Torgilsman, Svensk fastighetsförmedling i Norrköping.

Torgilsman menar att kraven börjar efterlikna de som fanns under 90-talet och även fler fastighetsmäklare ser hur det ställs hårdare krav.

– Det är stor skillnad på de krav som ställs på köpare idag bara jämfört med ett par år sedan. Jag ser inga tecken på att marknaden kommer vika nedåt i vår region och övertid har det och kommer sannolikt att vara en god affär att vara med på bostadsmarknaden, säger Henrik Johanson, fastighetsmäklare, Länsföräkringar fastighetsförmedling i Norrköping.

Nybyggnation och hårdare regler påverkar

I Linköping tror man att marknaden kommer se ut ungefär som förra året. Men man tror också att nybyggnation och förändringar kring regler för banklån påverkar.

– Om man ska köpa en bostadsrätt så är det verkligen en bra möjlighet nu. Det är stort utbud och en bra prisnivå. De flesta villorna går bra att sälja – för bostadsrätter är det väldigt skiftande – det beror på utbud och på bankerna, säger Eva Piehl, fastighetsmäklare, Husman Hagberg i Linköping.

I klippet ger mäklaren Dikran Dogan, mäklare i Norrköping, sina tips på vad man ska tänka på som förstagångsköpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.