Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roland Nordetun, Madelene Adolfsson, Birgitta Adolfsson om att restriktionerna slopas Foto: Lovisa Gelin/SVT

Splittrat kring slopade restriktioner: ”Det är inte över”

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 september lättas coronarestriktionerna. Det blir fritt fram att delta i offentliga tillställningar, begränsningar av hur många som får delta i privata fester och företagsevenemang slopas och Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån tas bort.

I Finspång råder det delad mening om huruvida detta är bra eller dåligt. Lyssna i klippet ovan för att höra några argument. Dela gärna med dig av dina egna tankar nedan.

SVT rapporterade ·

Tack för era kommentarer. Nu stänger vi chatten för ikväll.

Fullvaccinerad 40+ som hatar att vara sjuk • Både positivt och negativt. Nån gång ska vi återgå till det normala, men att göra det på hösten när inomhus-säsongen med alla vanliga virus står för dörren känns inte kul. Är inte alls sugen på att behöva trängas i kollektivtrafiken när regeln om hemarbete tas bort och min arbetsgivare vill att vi ska vara på kontoret igen. Inte sugen på covid, inte sugen på vanliga förkylningar, men att träffa kollegorna kan väga upp en del.

Ingrid • Många är säkert glada över detta. Andra - äldre, riskgrupper, för dem är det väl bara att dra sig undan igen. Oro för smitta inom vård, äldreomsorg och kollektivtrafik, så länge inte fler är vaccinerade. Att pandemin fortfarande pågår måste poängteras för allmänheten.

Alla liv borde skyddas inte bara majoriteten • @Marie. Typ 20% av befolkningen har inte erbjudits vaccin. Spridningen är högst bland dessa barn. Ska vi gissa hur många av dessa kommer behöva sjukhusvård eller få långtidscovid?! Dessa antal kommer också påverkas av detta beslut.

Fortsätt ta pandemin på allvar! • Svenska folket borde kräva en analys hur länge det kommer ta att beta av vårdskulden och hur mycket detta beslutet kommer försena detta arbetet. Att ta bort restriktionerna innan förutbestämda kriterier i smittspridning och sjukhusbelastning uppnås är vansinne. Det är ju tydligt att vi inte är någonstans nära flockimmunitet med dagens vaccinationstäckning. Är det inte viktigare att folk får adekvat vård än att gå på en fotbollsmatch?! Fattar inte hur folk tänker!

Marie • Jag tycker det är bra att vi börja umgås och gå på evenemang igen och att inte 80% av sveriges befolkning ska behöva ta hänsyn till de 20-30% som inte tagit vaccin. Alla som tagit vaccin tar sitt ansvar, de som inte tagit vaccin borde ta sitt ansvar och göra det och då sjunker trycket inom vården. De jag tycker synd om vårdpersonal som kämpar för fullt. Tycker även att resepass ska införas, tar man inget vaccin kan man stanna hemma och inte resa till andra länder och risken för att vi få in flera mutationer i sverige minskar.

Marie • För den som är i riskgrupp blir det ingen lätt höst, även om man är vaccinerad vill man ju fortsätta hålla avstånd, hemarbeta, slippa ta bussen osv, tills man fått boosterdosen. Kommer verkligen inte vilja gå på fullsatta restauranger eller evenemang. Det var för tidigt att släppa på restriktionerna, ekonomiska aspekter går före folkhälsan verkar det som.

Izabella • Det är alldeles för tidigt

peter • Osedvanligt korkat !! Strax kommer nästa våg p.g.a detta korkade beslut !! Bättre om man sagt att anläggningen / lokalen fått ta in 25 % av sin kapacitet i 6 mån däreftet ökat till 50 % osv.... !! Givetvis med uppföljning och vid minsta ökning backat till föregående nivå !

Ann Lund • Och jag som tyckt det varit skönt att skylla på pandemin för att slippa umgås med folk och slippa komma på dåliga bortförklaringar. Jag kan inte vara ensam om detta. (obs, ta min kommentar med en stor nypa salt)

Den 29 september tas steg 4 i regeringens avvecklingsplan av restriktionerna och det innebär:

• Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort

• Deltagartaken för privata sammankomster i till exempel hyrda lokaler tas bort

• Inga reglerade öppettider för restauranger och kaféer, inga krav på storlek på sällskap eller avstånd inomhus mellan borden. Konserter inomhus på serveringsställen tillåts.

• Mässor ska inte längre regleras som offentlig tillställning.

• Rekommendationen om att jobba hemifrån slopas.

Källa: Regeringens plan för avveckling av restriktioner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet