Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SAAB

Saab rekommenderas att inte delta i schweiziskt flygtest

Publicerad

Schweiz behöver uppdatera sin flotta av stridsflygplan och i januari lämnade försvarskoncernen Saab en offert gällande 30–40 exemplar av stridsflygplanet Gripen E. Nu meddelar Saab att man inte kommer att delta i en planerad flygevaluering som sker i Schweiz senare i juni, eftersom det schweiziska försvarets inköpsorganisation, Armasuisse, har rekommenderat Saab att inte delta.

Gripen E kommer att vara i operativ drift före 2025 då en eventuell leverans ska ske, men flygtesterna är bara utformade för flygplan i operativ drift 2019.

”Ett erbjudande att komplettera Gripen E med ett operativt Gripen C-flygplan vid flygevalueringen i juni har inte accepterats av Armasuisse. Konkurrenter har fått möjligheten att visa förmågorna på existerande plattformar, som inte är samma som de versioner de erbjuder för leverans”, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Linköping

Saab skriver i pressmeddelandet att offerten till Schweiz kvarstår.

Gripen E utvecklas just nu för Sverige och Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet