Foto: TT

Säkerhetschef om sexuella ofredanden: ”Tyvärr ser det ut så här”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till lördag anmäldes ytterligare ett sexualbrott på Bråvallafestivalen – en misstänkt våldtäkt. Totalt har nu elva fall av sexuellt ofredande anmälts på musikfesten. Säkerhetschefen för festivalen, Ulf Bowein, säger att det tyvärr ser ut så, ”på festivalen och i samhället”.

Under natten anmäldes två sexuella ofredanden till polisen. Av de anmälningar som gjorts så här långt vad det gäller sexofredanden har man i tre fall gripit och förhört tre misstänkta.

Samtliga har sedan frigivits av åklagare, men misstankarna kvarstår och utredningarna fortsätter.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Första festivalnatten skedde också ett våldtäktsförsök – och dessutom misshandlades en man svårt när han försökte stoppa ett annat överfall av en kvinna.

”Fråga de som begår övertrampen”

När SVT Nyheter frågar säkerhetschefen på Bråvalla varför sexuella ofredanden och övergrepp sker trots festivalens säkerhetsarbete bollar han den vidare.

– Det är en bra fråga – fråga de som begår övertrampen istället, säger Ulf Bowein, och tillägger att även om ett ofredande är ett för mycket så är statistiken för i år lägre än för förra året.

– Vi jobbar hårt, och minsta lilla övertramp ska upp till ytan, säger han.

Men är det så här det ska vara? Riskerar man att bli utsatt för sexuellt ofredande om man åker till Bråvallafestivalen?

– Tyvärr ser det ju ut så var som helst i samhället. Vi har ett antal individer som begår övertramp.

LÄS MER: Sexofredanden, narkotikabrott, stöld och misshandel

Men om det är så – ska man inte skylta med det mera inför festivalen? Att man löper en konkret risk att bli utsatt för sexuella ofredanden och övergrepp?

– Jag är egentligen fel person att svara på den frågan då jag inte är marknadsförare. Men min bild är att vi har jobbat och pratat öppet om de här frågorna, både internt och i media, säger Ulf Bowein och fortsätter:

– Det kanske borde ske på ett annat sätt i framtiden, men min uppfattning är att besökare har den kollen.

TV: Man försökte stoppa ofredande – sparkades i huvudet

Kan ändra på rutinerna

Enligt polisen skedde nattens ofredanden inte på konserttid, utan senare under natten men fortfarande på festivalområdet.

När SVT Nyheter kontaktar säkerhetschefen på fredag morgon känner han inte till detaljerna om nattens sexuella ofredanden.

Men han säger att det operativa arbetet kan ändras på om det visar sig att man kan förbättra det.

– Det kan vara så att vi ser att något händer på en särskild plats och ändrar på våra rutiner, säger han.

”Krafttag”

Men fredag eftermiddag skriver Kajsa Apelqvist, presstalesperson på festivalarrangören FKP Scorpio (som bland annat arrangerar Bråvalla), att man bedömer att de krafttag man tagit ”återspeglas i både statistik och attityd”.

Hon skriver att festivalen har nolltolerans, och att ”en är en för mycket”, men att de anmälda incidenter ska ”ställas i proportion till två festkvällar med över 40.000 människor på en plats”. Man ändrar alltså inte på några rutiner eller arbetssätt, trots flera ofredanden och övergrepp.

Apelqvist avslutar genom att belysa det positiva i situationen.

– Att brott som begås också anmäls är positivt, och en nödvändighet för att polisen och vår säkerhetspersonal ska kunna ta fast en förövare men också för att de ska kunna hitta mönster som hjälper dem förebygga brott, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet