Yrkesfiskaren Anders Johansson ser den låga kvoten antalet skjutna sälar per år som ett misslyckande. Foto: SVT

Nu startar skyddsjakten på gråsäl

Uppdaterad
Publicerad

20 sälar ska skjutas i Östergötland för att förebygga skador på fisket och fiskeredskap.

I Östergötland har Naturvårdsverket beslutat att högst 20 djur får skjutas. Men trots att det inte funnits så gott om gråsäl på 100 år, är det näst intill omöjligt att skjuta full kvot.

– Det är väldigt svårt. De är kanske uppe i 15 sekunder och sedan försvinner dem. De kan vara borta i nästan en halvtimme under vattnet, säger Anders Johansson, yrkesfiskare, Kallsö .

För att få skjuta sälen måste den befinna sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs, och ha ätit ur, eller orsakat skador på fiskeredskap. Under de senaste sex åren har knappt hälften av gråsälskvoten varje år skjutits.

– Det är ett stort misslyckande, vi har inte kunnat fylla den kvoten någon gång, säger Anders Johansson.

-Reglerna som finns är faktiskt användbara men däremot så är det inte själkvlar att de som drabbas av sälen, alltså yrkesfiskarna skälva är jägare. Jag upplever att det idag finns för få jägare som är intresserada av att hjälpa till jakten, säger Per-Erik Larsson, Länsfiskekonsulent.

Både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket vill istället för skyddsjakt ha en liscensjakt på gråsäl precis som för klöv-vilt.

– Uttnyttja sälen som en resurs helt enkelt, ett jaktbart vilt, säger Nils Mårtenson, Naturvårdsverket.

För att förslaget om licensjakt ska gå igenom krävs ett regeringsbeslut eftersom det måste ändras i jaktlagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.