– Två konkurrenter som reglerar varandra, säger Alessandro Orio.

Flundran käkar upp maten för Östersjötorsken

Uppdaterad
Publicerad

Nya rön visar att plattfisken skrubbskädda, ofta kallad flundra, kan vara en av orsakerna till torskens svårigheter att återhämta sig i Gotlandshavet och södra Östersjön.

Östersjön är ett av de mest studerade havsområdena i världen och man vet en hel del om utbredningen av vuxen torsk.

– Konkurrensen med skrubbskädda har aldrig tidigare uppmärksammats, säger Alessandro Orio på Havsfiskelaboratoriet, SLU.

Torsken – havets hopp Foto: SVT

Flundran har setts som bytesdjur – inte konkurrent

Huvudfödan för ungtorsk är det bottenlevande kräftdjuret skorv. Torskens successiva försvinnande och dvärgväxt har man trott berott på att det inte längre finns skorv.

– Och mycket riktigt hittar vi inte längre skorv i torskens magar. Men det gör vi i flundrans! säger Alessandro Orio i sin avhandling.

”Flundran bara ökar och den äter mycket skorv”

Det finns gott om skorv i Gotlandshavet och det finns till och med skorv i Bornholmsdjupet.

– För 100 år sedan fanns knappt någon Östersjötorsk, då var flundrorna desto fler. Men när det tillväxten på torsk blev god, så blev flundrorna få.

Torskarna svälter i Östersjön vilket rubbar ekosystemet. Foto: Peter Löfgren

Kontrollerar varandras beståndstorlek

– När den stora torsken är tillräckligt talrik håller den nere flundrorna genom att äta upp dem. Flundran i sin tur konkurrerar ut ungtorsken eftersom båda är hänvisade till samma föda, menar Alessandro Orio.

Torsk och skrubbskädda är två bottenlevande nyckelarter i Östersjön, både för fisket och för ekosystemet.

– Idag finns de i samma områden i södra Östersjön. Sedan början av 1990-talet har utbredningen i djupled minskat för båda arterna. Det beror troligen på att andelen syrefria bottnar ökat i djupare områden. Det i kombination med att små torskar söker sig djupare ner på grund av en ökad predation från säl och skarv på grundare vatten, säger han.

Skrubbskädda och torsk Foto: Privat/Linus Larliander

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.