Hyresbostäders personal ska vara extra ögon för att se om barn far illa. Foto: TT

Samarbete ska motverka våld och förtryck mot barn

Publicerad

Hyresbostäders personal ska kunna vara extra ögon och öron för att upptäcka våld mot barn och unga. Det är innebörden i ett nytt samarbete mellan Hyresbostäder och Norrköpings kommun.

När Hyresbostäders personal rör sig i bostadsområden och besöker lägenheter kommer de nära hyresgästerna. Det vill nu Norrköpings kommun och Hyresbostäder använda för att hitta utsatta barn, som exempelvis utsätts för våld.

Petra Blom Andersson är kommunens samordnare för att motverka våld och förtryck mot barn och ungdomar i hemmet.

– Hyresbostäder har ingen kontrollfunktion. De ska bara vara extra ögon för att se om barn far illa, säger Petra Blom Andersson.

Var kan jag vända mig?

Redan tidigare har Hyresbostäder arbetat i den här riktningen genom så kallade orosanmälningar. Det kan handla om hyresgäster som ofta stör andra, om hyresgäster som börjar bli gamla och inte kan ta hand om sig själva och det kan handla om barn som utsätts för våld.

Personalen hos Hyresbostäder ska under året få utbildning så att de vet var de ska vända sig. Ofta handlar det om en kontakt med socialtjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer