Sommarlovsbarn Foto: SVT/Arkiv

Samarbete ska hjälpa barn i skuldsatta familjer

Uppdaterad
Publicerad

Många barn längtar efter sommarlovet, en tid för ledighet, sol och bad. Många föräldrar passar också på att ta med sina barn på semester och andra roligheter på lovet. Men inte alla. I Östergötland lever 7 900 barn i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden.

Ungefär vart tolfte barn i Östergötland lever i en familj som har det svårt ekonomiskt. För dessa barn kan sommarlovet, som barn vanligtvis längtar efter, istället bli ångestladdat. De kan lätt få känslan av att de är de enda barnen som inte gör något roligt med sina familjer under ledigheten.

– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, skriver Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förbygga skuldsättning hos Kronofogden, till SVT.

Anna-Karin menar att det är viktigt att prata med barn om ekonomi, så att de inte tror att det är deras ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka samarbetar Kronofogden och BRIS för att stötta barn som är oroliga över familjekonomin. Bland annat har tre animerade kortfilmer tagits fram, i syfte att informera barn på ett begripligt sätt om att de inte är ensamma och att det aldrig är deras fel.

– BRIS kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barn stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter på grund av att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Catarina Nylund, kurator på BRIS.

På Gotland lever drygt 1000 barn i skuldsatta familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.