Foto: Johan Gunséus/TT

Samarbete ska minska kommuners användning av plast

Publicerad

Norrköping, Linköping, Eskilstuna och Uppsala ska samverka i EU-projektet ”Minskad klimatpåverkan från plast i kommunal verksamhet”.

Det handlar bland annat om att minska användandet av till exempel skoskydd, handskar, förkläden, soppåsar, muggar och bestick.

– Vi har som ett första steg precis påbörjat en kartläggning av vad vi köper in för förbrukningsmaterial i plast. Den ska vara klar sista mars 2018 och kommer att leda till att vi kan ställa hårdare krav i våra upphandlingar för de produktgrupper vi ser medför störst miljö- och klimatpåverkan, säger Karin Faxér, utredare i Norrköpings kommun, i ett uttalande.

Användningen av olika arbetsmaterial av fossil plast orsakar utsläpp av cirka 4000 ton koldioxid per år från de fyra kommunerna. Det motsvarar ungefär 1600 genomsnittliga bensinbilars utsläpp under ett år.

Projektet syftar till att minska förbrukningen, samt att välja återvunnen plast eller förnybara material.

– Linköping ska bli koldioxidneutralt 2025. Att fasa ut användningen av den fossila plasten går väl i linje både med det målet och med vårt kommande kemikalieprogram, säger Rebecka Hovenberg (MP), miljökommunalråd i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer