Havsplanen kommer spela en stor roll med hur beslut fattas om Östersjön. Foto: SVT

Samråd för havsplan drar igång på Gotland

Publicerad

Havsplanen är framtagen nationellt av Havs-och vattenmyndigheten, och den del som handlar om Östersjön kommer nu bland annat diskuteras på Gotland.

Havs-och vattenmyndigheten har tagit fram totalt tre stycken havsplaner, Västerhavet, Bottniska viken och Östersjön. Nu får både organisationer och allmänheten möjligheten att komma med synpunkter.

– Syftet med en havsplan är att visa statens samlade syn på användingen av vårt gemensamma hav. Det handlar om att styra utvecklingen mot den framtid vi vill ha, säger Unni Karlsson, samhällsplanerare och havsplansamordnare på Länstyrelsen Gotland.

Olika intressen som ska samsas

Havsplanen innehåller flera olika punkter som berör Östersjön, både i nuläget och i framtiden. En del handlar om hur sjölederna ska gå och om yrkesfisket. Miljösynpunkten är också en stor del av havsplanen. Andra saker som tas upp är försvarets intressen och så kallade kulturmiljöer som kan behövas skyddas.

Möjligheter att utöka vindkraft till sjöss finns också med, och kan spela en roll i att nå regeringens mål med 100 procent förnybar energi år 2040.

– Många olika intressen ska samsas i havet, exempelvis sjöfart, fiske, turism, vindkraft, marina skyddsområden för djur- och växtliv och försvar. Många verksamheter kan fungera tillsammans inom ett område, medan andra kan vara oförenliga, säger Jakob Granit, VD på Havs-och vattenmyndigheten.

Lokala synpunkter välkomna

Gotlands Länstyrelse kommer den 27 mars att hålla ett informationsmöte om havsplanen och några som är inbjudna är Campus Gotland, Lantbrukarnas riksförbund, lokalförsvaret och yrkesfiskare. Sedan kommer organisationerna på plats få komma med förslag på förbättringar och synpunkter på havsplanen.

– Havsplanerna berör främst aktörer som på något sett arbetar med eller i havet. Men även enskilda medborgare ska kunna få en bild av hur staten ser på användningen av havet, och alla har nu en möjlighet att lämna synpunkter, säger Unni Karlsson.

Allmänheten kan ta del av havsplanen i sin helhet på Havs-och vattenmyndighetens hemsida. Förslag på förbättringar kan skickas in till och med den 15 augusti 2018. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.