Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Sämre kräftfångst i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

I Vättern kommer antalet fångade signalkräftor att minska med 15 procent jämfört med 2016. Detta enligt beräkningar från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Yrkesfiskare säger däremot att det än så länge inte är någon större skillnad.

Prognosen grundas på långa serier av klimatdata under olika stadier av en signalkräftas liv. Temperaturens betydelse för rommens överlevnad, rekryteringen, tillväxten och hur vuxna kräftor klarade vintern, testades i den så kallade Vättern-modellen

– Det vi kan se är att stora variationer i vattnets vintertemperaturer är en stressfaktor för kräftorna. Det har väldigt stor betydelse för hur fångsten ska bli, säger Lennart Edsman, vid SLU:s institution för akvatiska resurser.

Mindre kräftor enligt yrkesfiskarna

Men yrkesfiskaren Jimmy Gustafsson i Borghamn har ännu inte märkt att skillnaden skulle vara så stor från i fjol.

– Som det ser ut nu tror jag inte det blir så mycket sämre i år. Storleken på kräftorna är däremot inte jättebra. Det är ofta 60 procent smått i burarna, som måste slängas tillbaks.

Huvudnäringen

För fiskare som Jimmy Gustafsson utgör kräftfisket huvudnäringen. Han har också lagt märke till skillnader i kräftornas storlek beroende på var i Vättern de fångas.

– Det verkar som det växer till sig bättre i Vadstena och Motala. Här utanför Borghamn är vattnet djupare och kallare och kräftorna blir mindre.

Kallt väder

Det här fenomenet är något som bekräftas av forskningen. Rapporter från olika delar av landet tyder också på att det kalla vädret medfört att både kräftornas ömsningar och tillväxt släpar efter jämfört med ett normalår.

– Det verkar vara väldigt sent i år. Generellt brukar vi ge rådet att vänta med fisket till slutet av augusti eller början av september för att få välmatade kräftor. I år är det ännu viktigare, säger Lennart Edsman på SLU

Prognos bara för Vättern

För tre år sedan skapade SLU prognoser även för fem andra sjöar. I år uppdateras dock bara Vättern.

– Varje sjö måste ha en egen skräddarsydd prognosmodell där man tar hänsyn till en rad olika faktorer. Men Vättern är intressant inte minst för att allmänheten har möjlighet att fiska under ett antal helger. Det vi räknar på är hur mycket kräftor i matstorlek som finns tillgängligt i sjön, säger Lennart Edsman.

Den relativa fångsten kommer att stanna på 90 gram per bur och natt enligt årets prognos. Rekordåret 2001 låg den på drygt 300 gram.

Tillåten fiskeperiod för allmänheten

Kräftfiske på allmänt vatten är tillåtet utan krav på tillstånd endast under helger från och med andra fredagen i augusti (11 augusti i år) till och med andra söndagen i september (10 september i år).

Då får man fiska mellan klockan 17 på fredagen till klockan 17 på söndagen. Fisket får endast ske på allmänt vatten och flyktöppningar ska finnas på burarna. Mer i ämnet finns att läsa hos Vätternvårdsförbundet, www.vattern.org

Källa Vätternvårdsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.