Foto: SVT

Sämst vägar norr om Dalälven

Publicerad

16 av de 20 sämsta riks- och länsvägarna ligger norr om Dalälven visar en undersökning gjord av organisationen Motormännen.

Generellt är vägstandarden i landet hög, men det finns undantag. Om man mäter Europa-, riks- och länsvägar som hamnar Västernorrlands län i botten med 2,1 procent underkända vägar, enligt undersökningen.

Därefter kommer Gävleborgs och Norrbottens län med 1,7 procent underkända vägar. Även Västerbottens och Värmlands län får dåligt betyg där 1,5 procent av vägarna inte får godkänt.

– Vi är mycket kritiska till att regeringen inte ens satsar medel på vägunderhåll så att det räcker inflationen, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Mätningar med mobiltelefon

Motormännen har låtit sina ombud runtom i Sverige köra olika vägsträckor och utnyttjat den rörelsesensor som finns i en vanlig mobiltelefon. Uppgifterna från mobilerna har sedan matats in i ett dataprogram som sammanställt informationen.

E45 sämst

Den sämsta europavägen i landet är E45 genom inlandet, men också E4 och E20 i Stockholms län får dåligt betyg i undersökningen.

Motormännens kartläggning innehåller information om 73 000 kilometer av europa-, riks- och länsvägar. Mindre vägar med vägnummer över 500 har inte tagits med i undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer