En man greps i Karlskrona i måndags morse på nordisk arresteringsorder, och ärendet har hanterats av Säpo. Foto: Janerik Henriksson / TT

Misstänkta terrorbrottet – Säpo förtegen

Uppdaterad
Publicerad

Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning om rekrytering avseende terrorbrott. Ärendet hanteras vid Linköpings tingsrätt, men utreds av Säpo, som är förtegen.

– Jag kan inte gå in på några detaljer, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare Säpo och tilläger att det handlar om brott som faller inom ramen för deras uppdrag.

Förundersökningen leds av chefsåklagare Per Lindqvist, vid Riksenheten för säkerhetsmål. Medan Säkerhetspolisen leder utredningen.

– Vi kan vidta flera utredningsåtgärder som beslutas i samråd med åklagare och man får göra avvägningar hela tiden, säger Sofia Hellqvist.

Utredningen pågår och åklagaren fattar beslut om och när åtal kan väckas.

Förundersökningen avser brott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Mer specifikt kan Säpo inte vara.

– I nuläget kan vi inte ge någon mer specifik brottsrubricering, säger Sofia Hellqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer