Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ser och upplever jättejobbiga saker, men man får lära sig hantera det, säger Emelie Fahlén, sjuksköterska på psykiatriambulansen i Linköping. Följ med på ett kvällspass i klippet. Foto: Tina Enström/SVT

Ambulanser för psykiskt sjuka ökar i landet – följ med på ett kvällspass i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatriambulanser och mobila team har de senaste åren blivit vanligare i svensk sjukvård. SVT nyheter följde med på ett kvällspass med psykiatriambulansen i Linköping.

– Vi vet aldrig riktigt vad som väntar oss när vi kommer ut, säger sjuksköterskan Emelie Fahlén.

Många samtal till SOS-alarm handlar om psykisk ohälsa. Istället för att polis eller räddningstjänst åker ut till patienterna kan larmoperatören i flera regioner numera skicka en psykiatriambulans.

– Vi kan bemöta patienterna på ett annat sätt, samtidigt som vi avlastar polis och räddningstjänst, säger sektionsledaren Yngve Torberntsson som arbetar med nystartade psykiatriambulansen i Linköping.

Framsteg i landets regioner

Förra året fick hela 18 regioner statsbidrag för att psykiatrisk personal ska kunna åka hem till eller söka upp människor på plats.

– I stort sett alla regioner i Sverige har kommit igång med det här nu, säger Mikael Malm, samordnare på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Regionerna har satsat på olika lösningar. I storstäderna har man infört psykiatriambulanser.

– I många regioner, med stora geografiska avstånd, satsar man istället på mobila team eller ett samarbete med ambulanssjukvården, säger Mikael Malm.

Byggs ut i länet

Östergötland är en av de regioner som fick mycket statsbidrag för det här förra året. Det finns sedan tidigare ett mobilt team i Vadstena och Motala. Norrköping och Linköping har sedan hösten 2022 psykiatrambulanser.

Från och med årsskiftet täcker de även upp i grannkommunerna.

– Det är en bit att åka till Österbymo men de måste också kunna få hjälp om de behöver, säger Petri Hooli, skötare på psykatriambulansen i Linköping.

Bemannar kritiska timmar

Psykiatriambulansen i Linköping är bemannad alla dagar i veckan, från fyratiden på eftermiddagen till strax innan klockan två på natten.

– Det är då de flesta larm om psykisk ohälsa inkommer, säger Yngve Torberntsson.

SVT Nyheter följde med i ambulansen under ett pass – se i klippet ovan.

Akuten, 112 – Vid akut självmordsrisk eller psykisk ohälsa.

Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.

Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.

BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden.  

Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.

Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.

BRIS – Organisation som jobbar med barn och ungas rättigheter. Här kan du mejla, chatta och prata med en kurator på telefon om till exempel våld, ensamhet eller oro. Det går även att boka fysiska möten med kurator eller delta i gruppmöten där du kan träffa andra unga i samma situation och få stöd.

Tilia – Stödorganisation som jobbar med ungas psykiska hälsa. På Tilia kan du chatta och mejla med unga vuxna som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, du kan läsa om och lyssna på andras historier. Tilia anordnar även gruppträffar och läger.

Mind – Ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du chatta om sådant som tynger dig. Det finns även en självmordslinje dit du kan vända dig om du eller en närstående har tankar på att ta sitt liv.

SPES – Ideell organisation för de som förlorat en familjemedlem, släkting eller vän genom suicid. Hit kan du vända dig för stöd och för att prata med andra i samma situation.

Jourhavande medmänniska – Här kan du anonymt chatta eller prata i telefon med volontärer om vad som än tynger dig. Stödlinjerna är öppna varje natt alla dagar om året.

Ungas jourer – Anonym chatt-, mejl- och telefonjour för unga.

Röda Korset – Har en chatt där du kan prata med en jourhavande kompis.

Maskrosbarn – Hit kan du vända dig om du har det jobbigt hemma, kanske blir du behandlad illa eller har en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom. På Maskrosbarn kan du få stöd av en kurator online och chatta med vuxna som själva hade det svårt hemma när de var barn. De anordnar även fysiska träffar och läger.

Friends – Friends jobbar mot mobbning och andra kränkningar. Hit kan du vända dig via mejl, telefon eller webbformulär med frågor om bland annat mobbning, ensamhet, rasism och vuxnas ansvar.

Killar.se – Chatt för de som identifierar sig som kille och är mellan 10-25 år. Har även samtalsmottagning med kuratorer och psykologer i Stockholm eller över videosamtal.

Tjejzonen – Chatt för de som identifierar sig som tjej och är mellan 10-25 år. På Tjejzonen finns det möjlighet att få en fadder som man kan chatta med och träffa fysiskt.  

RFSL Stödmottagning – Hit kan man som hbtqi-person vända sig för stöd, bland annat om man blivit utsatt för trakasserier. Stöd ges över mejl, telefon eller genom fysiska träffar.

Regionerna kan ansöka om pengar för att skapa verksamhet där psykiatrisk personal åker hem till personer med akut psykisk ohälsa i form av psykiatriambulanser eller mobila team. Så här mycket pengar fick de olika regionerna 2022:

Stockholm: 8,9 miljoner kronor

Skåne: 6,4 miljoner kronor

Östergötland: 6 miljoner kronor

Västra Götaland: 4,5 miljoner kronor

Norrbotten: 4,1 miljoner kronor

Sörmland: 3,2 miljoner kronor

Västernorrland: 2,1 miljoner kronor

Halland: 1,4 miljoner kronor

Uppsala: 1,4 miljoner kronor

Kronoberg: 1,3 miljoner kronor

Jämtland Härjedalen: 1,2 miljoner kronor

Dalarna: 1 miljon kronor

Västmanland: 1 miljon kronor

Kalmar: 1 miljon kronor

Gävleborg: 0,8 miljoner kronor

Jönköping: 0,7 miljoner kronor

Blekinge: 0,5 miljoner kronor

Gotland: 0,2 miljoner kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet