Marie Loob, hälso och sjukvårdsdirektör Region Gotland och Bodil Knuthammar, pressekreterare Region Östergötland. Foto: Patrik Widegren/SVT och Region Östergötland

Säsongsinfluensan: Extra vaccindoser till Gotland

Publicerad

Intresset för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan är enligt Region Gotland rekordstort. Vårdcentralerna på ön har under de senaste dagarna fått extra vaccindoser levererat till sig. Även Region Östergötland har fått en leverans av 10 000 doser utöver grundbeställningen.

Men antalet doser är begränsat och det finns ingen garanti att alla kan få vaccin, skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.

– Det handlar om 1 700 extradoser som nu har levererats. Vi fick i den första upphandlingen tillgång till 14 000 doser. Senare gjordes en tilläggsupphandling där vi fick ytterligare 1 700 doser tilldelat, säger Marie Loob, hälso och sjukvårdsdirektör, i pressmeddelandet.

Intresset för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan har i år varit rekordstort och på flera vårdcentraler har man redan nu vaccinerat fler än under hela fjolårets vaccinationskampanj.

Östergötland

Situationen är snarlik i Östergötland: Regionen beställde ursprungligen 88 000 doser influensavaccin och sedan ytterligare 10 000 doser. Enligt regionens pressekreterare, Bodil Knuthammar, finns det i nuläget 14 000 doser kvar.

– Det ska räcka till dem i riskgrupp samt sjukvårds- och omsorgspersonal, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Mer om vaccination mot säsongsinfluensan går att läsa på 1177:s hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet